Gassläckningssystem
Gassläckningssystem är ett brandsläckningssystem som släcker med hjälp av ett gasformigt släckmedel antingen genom syreförskjutning (reduktion av syrehalten) eller fysikaliska effekter (värmextraktion). I motsats till ett sprinklersystem är ett gassläckningssystem utformat för att släcka och inte bara undertrycka brand.
Gassläckningssystem används när vatten, skum eller pulversläckningssystem inte är effektiva eller om släckning med ovannämnda släckmedel kan orsaka betydande skador. Typiska användningsområden inkluderar alla typer av elektriska installationer, IT- och serverrum.
Gassläckningssystem är de ”renaste” släckningssystemen. Släckgaser har ingen inverkan på konventionella elsystem eller servrar, etc. En mängd olika släckgaser kan användas. De olika egenskaperna hos de olika släckgaserna definierar också deras användningsområde. RackTech har lång erfarenhet av konstruktion och leverans av ett stort antal gassläckningssystem.
Vi erbjuder den bästa lösningen för varje applikation. Vårt unika leverantörsoberoende ger oss möjlighet att alltid leverera den mest effektiva släckningsgaslösningen till kunden, eftersom vi kan välja mellan ett brett utbud av alternativ.
Användningsområden
Användningsområden för gassläckningssystem innefattar till exempel:
• IT-system och serverrum
• Arkivrum, dokumentskåp
• Nödcentraler, flygnavigations- och kontrolltorn, mobila sändarstationer, internetleverantörer, tv och radio.
• Konstgallerier, bibliotek, filmprojektorrum, museer
• Medicinsk sektor: bildhanteringssystem, operationsrum, mobilstationer
• Industriella anläggningar som laboratorier, kontrollrum, borrplattformar, robotutrustning
• Nödströmgeneratorer, batterifack, lågspänningsfack, kabelfack etc.
• Flygsimulatorer, fartyg, militära fordon
Släckmedel
Syrgasförskjutande släckningsgaser – Inerta gaser och koldioxid (CO2)
Den släckande effekten av inerta gaser som argon, kväve och koldioxid (i princip är detta inte en inert gas och är därför olämplig för bränder klass D) uppnås genom förskjutning av atmosfäriskt syre. I de flesta fall slocknar elden efter en minskning av syre till ca 13 volymprocent.
Dessutom får den tillgängliga luftvolymen bara förskjutas med ungefär en tredjedel vilket motsvarar en släckgaskoncentration på 34 volymprocent. För brinnande substanser som kräver avsevärt mindre syreförbränning krävs en ökning av släckgaskoncentrationen, t ex för etylen, kolmonoxid och väte. Eftersom de släckande gaserna argon och koldioxid är tätare än omgivande luft penetrerar de särskilt snabbt genom området som ska släckas.
För att förbättra släckningsegenskaperna kan blandningar av ovan nämnda gaser också användas, t ex Inergen.
Koldioxid (CO2)
Koldioxid är främst lämplig för att bekämpa brandklasserna B och C. På grund av dess fysikaliska egenskaper är koldioxid den enda släckningsgasen som också används i brandsläckare och brandsläckningsanordningar. I stationära brandsläckningssystem lagras koldioxid i flytande tillstånd i högtrycksstålcylindrar eller kyles till -20 C i stora lågtrycksbehållare.
Genom att lagra det som en vätska kan betydligt större volymer släckmedel lagras effektivt. Eftersom koldioxid är hälsofarligt i höga koncentrationer, föreskriver försäkringsbolag särskilda skyddsåtgärder vid överskridande av ett gränsvärde på mer än 5 volymprocent.
Koldioxid används i första hand som ett släckmedel i elektriska och elektroniska system eftersom det, till skillnad från alla vattenbaserade släckmedel och flertalet pulver, inte är elektriskt ledande. Vid utformningen av systemen måste man uppmärksamma att koldioxid i för hög koncentration är giftigt att andas in.
Primär släckningseffekt: syrgasförskjutning
(Sekundär släckningseffekt: Kylning – praktiskt, men krävs sällan)
Argon
Argon är en inert gas som lagras komprimerad i stålcylindrar under högt tryck. Maximalt arbetstryck är för närvarande 300 bar. Argon är inte giftigt. När man bildar den nödvändiga släckningskoncentrationen, speciellt vid brand, kan emellertid en risk uppkomma från förbränningsgaserna och brist på syre. Argon utgör upp 0,93 % av jordens atmosfär. Dess densitet i förhållande till luft är 1,38: 1.
Obs! Höga släckningskoncentrationer av denna gas kan i vissa fall sätta liv i riskzonen genom brist på syre.
Primär släckningseffekt: syrgasförskjutning
Kväve
Kväve är en färglös, luktfri och smaklös gas som utgör 78,1% av jordens atmosfär. Dess densitet i förhållande till luft är 0,967: 1. Som ett släckmedel för stationära brandsläckningssystem lagras kväve som komprimerad gas i stålcylindrar under högt tryck. Vid en atmosfärstemperatur på +15 ° C är det maximala arbetstrycket för närvarande 300 bar. Kväve är inte giftigt. Men även här kan risker uppstå från förbränningsgaserna och brist på syre.
Obs! Höga släckningskoncentrationer av denna gas kan i vissa fall sätta liv i riskzonen genom brist på syre.
Primär släckningseffekt: syrgasförskjutning
Argonite
Argonite är en blandning av 50 % kväve och 50 % argon. Blandningen av argon (som är relativt tät jämfört med luft) med det mindre täta kvävet leder till en optimal blandning genom hela släckningsområdet. Läs mer om Argonite.
Inergen
Inergen är en blandning av 52 % kväve, 40 % argon och 8 % koldioxid. Fördelen med denna blandning är den unika karaktären av koldioxid (CO2). Eftersom Inergen är dyrare än kväve eller argon, används det i stor utsträckning i rum som omfattas av särskilda säkerhetsbestämmelser
Kemiskt verkande släckningsgaser
Novec 1230 ® (Keton)
Släckmedel Novec 1230 (ISO-certifiering FK-5-1-12) är en färglös, nästan luktfri vätska som ingår i kol-, fluor- och syremolekyler (kemisk formel CF3CF2C (O) CF (CF3) 2). Strängt taget är det inte en halon utan en fluorerad keton (perfluorerad etylisopropylketon). Släckningseffekten av Novec 1230 i stationära brandsläckningssystem beror på en homogen inhibering (störning av förbränningskedjereaktionen). Molekylen är inte elektriskt ledande. Med en global uppvärmningspotential (CO2-ekvivalent) på 1, har den det lägsta värdet av alla för närvarande godkända kemiska släckmedel och sönderdelas inom några dagar under solstrålning. Läs mer om Novec här.
FM 200 (HFC227ea) ®
FM-200 är en produkt från företaget Great Lakes för 1,1,1,2,3,3,3-Heptafluoropropan, även känt som HFC-227ea. FM-200 tillhör klassen fluorerade kolväten (HFC) som uteslutande består av kol, fluor och väteatomer. Effekten består i att kyla flamman och störa den kemiska reaktionen i förbränningsprocessen.
Vid exponering för flammor kommer FM-200 att avge små mängder fria radikaler på elden som hämmar de kedjereaktioner som är ansvariga för förbränning.
En annan viktig aspekt är att FM-200 inte är skadlig för känsliga enheter. Det blir en är en ren, gasformig substans utan partiklar eller oljiga rester. Den orsakar inte en signifikant minskning av syrehalten och är därför också lämplig för utrymmen där människor vistas. Efter att den har aktiverats kan den extraheras genom enkel ventilation.
HFC-125
HFC-125 är en färglös, luktfri och icke-ledande gas. Som med andra kemiska släckningsgaser släcks elden genom värmextraktion. HFC-125 har samma
fysikaliska egenskaper som Halon 1301, men det är inte en ozonnedbrytande substans.
FE-13
FE-13 är en högtryckssläckningsgas som tillverkas av företaget DuPont. Denna släckgas verkar också genom upptagning av värme. På grund av sitt eget höga ångtryck kräver FE-13 ingen ytterligare bärgas (kväve) vid fyllning av släckningsgascylindern. FE-13 passar bäst för skydd av varor i avkylda rum och rum med en höjd av upp till 7,5 meter. FE-13 är minst farligt av alla släckmedel på marknaden när det gäller gassläckningssystem.
Vilken lösning är bäst för era behov?
Oavsett vilket släcksystem som väljs, finns det många viktiga aspekter att ta hänsyn till både när det gäller lagstiftning, miljö och ekonomi. Kontakta oss nedan så berättar vi mer.